Skattemoralen - Inlägg i debatten

I dagarna har SVTs Uppdrag Granskning rapporterat om Paradisläckan och därmed dragit igång en debatt om beskattningen av de rika, eller snarare om de möjligheter att minska skatterna som de rika erbjuds. Det är svårt att inte sympatisera med de privatpersoner som hängs ut med namn och bild, enbart i syfte att skifta fokus i debatten inför valet 2018. Beskattningen av de rika är ett populistiskt tacksamt ämne. Det kan med fog anses vara äkta populism, när den svårare frågan om vad våra skatter egentligen går till är den berättigade frågan i ett land med ett av världens högsta skattetryck.
 
Vårt bidrag till debatten blir därför att lyfta fram ännu ett område där stora besparingar skulle kunna genomföras. Vi har tidigare lyft fram bl.a. Arbetsförmedlingen, Folkbildningen och kortad föräldraförsäkring som områden som skulle kunna bidra till minskade skatter alternativt frigöra resurser för att åtgärda problemområden.
 
Skatterna idag går till följande:
 
 
Att notera är att skola, vård, försvar och rättsordning står för 32%. Socialt skydd, dvs huvudsakligen bidrag står för mer än alla utgifter på vård, skola, försvar, polis, domstolar, åklagare, räddningstjänst, etc. Varför ifrågasätter vi inte bidragen? Vi erbjuder t.ex. alla föräldrar barnbidrag. Varför skulle vi inte behovspröva dessa? Sunt Förnuft föreslår att barnbidrag behovsprövas. Prövning skall ske mot både inkomst av tjänst och kapital. Inga konstigheter egentligen, personer såsom Leif Östling och Christer Gardell har tillräckliga medel att själva bekosta familjebildning utan att alla andra skall bidra genom det gemensamma. På detta sätt skulle vi frigöra uppemot 10 miljarder kronor årligen utan att de som verkligen är i behov av föräldrapenning, t.ex. ensamstående föräldrar med låga inkomster, skulle drabbas.
 
Låt oss återföra debatten till det enda rimliga, nämligen vad är det för svart hål alla skatter går till och hur kan vi minska onödiga utgifter utan skadliga effekter så vi kan lägga mer på högprioriterade områden, varav ett rimligen är att minska beskattningen på arbete.
svpol
1 kommentar