Vinster i välfärden

Vinster i välfärden är ett hett debatterat ämne. Senast manifesterat efter medierapportering om "välfärdsföretag investerar svenska skattekronor utomlands".
 
Sunt Förnuft anser att valfrihet, mångfald och konkurrens är eftersträvansvärt. Den allmänna debatten i denna fråga har kantrat, från att utkräva ansvar hos beställarna (dvs politikerna) till att vinst genom effektivitet skulle vara något man skall motarbeta. Självklart är det enklare för politiker att gömma sin inkompetens som beställare av gemensamma tjänster bakom ett monopol. I Sunt Förnufts samhälle låter vi privata vinstdrivande verksamheter konkurrera med utförande i egen regi. Men det ställer stora krav på beställaren. Därför är det samhällsnyttigt att satsa större resurser på att utveckla beställarkompetensen. Till det bör beställaransvaret i större utsträckning flyttas ner i organisationen. Ett exempel är stängning av friskola mitt i läsåret p.g.a. konkurs. För oss är det ett självklart krav att de leverantörer som anlitas också garanterar elevernas skolgång.  De beställare som inte ställer upp sådana krav bör ta ansvar för detta. 
 
Skiljelinjen mellan planekonomi och målstyrning är viktig därför att den speglar en människosyn. Sunt Förnuft står för en politik där alla får vara med och bidra till det gemensammas effektivitet. Det innebär att vi principiellt inte ser några problem med vinster i välfärden, så länge beställarkompetensen och ansvaret för densamma upprätthålls.
VinsteriVälfärden Välfärdsvinster
0 kommentarer